Evlilik ve ruh sağlığı



İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre evlilik, kadınların ruh sağlığı için faydalı, ancak erkekler için zararlı. Evli erkeklerin sevgilileriyle evlenmeden birlikte yaşamayı tercih eden erkeklerden daha fazla ruhsal sorun yaşadığı iddia ediliyor.

Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre kadınlarda bu durumun tam tersi geçerli. Evlenmeden bir erkekle birlikte yaşayan kadınlarda ruhsal problemler, evli kadınlardan daha fazla görülüyor. Uzmanlar, ilişkilerin evlilikle sonuçlanmasının kadının ruh sağlığına iyi geldiğine dikkat çekiyor. Bu arada ruhsal olarak en sağlıklı durumda olan kadınların ise yalnız yaşayanlar olduğu belirlendi.

4430 kadın ve erkek denek üzerinde, ilişki ve evliliklerin ne tür etkileri olduğunu araştıran uzmanlar, kadınlar için ‘‘güvenlik’’ duygusunun daha önemli olduğunu, erkeklerde ise ‘‘kıstırılmışlık’’ duygusunun büyük sorun yarattığını belirtiyor.

Araştırma, ayrılık ya da boşanma sürecinde de kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiğini, depresyona girme riskinin daha fazla olduğunu ve daha uzun sürede iyileştiğini gösteriyor. Ayrılıktan sonra yeni bir ilişkiye giren erkeklerin de, ruhsal olarak bekar kalan ya da yeniden evlenen erkeklerden daha iyi olduğu belirtiliyor. Araştırmaya katılan kadınlar içinde ruh sağlığı en kötü olanların, boşanma sonucu yalnız kalan kadınlar olduğuna dikkat çekiliyor.

Hiç yorum yok: