Bebegin Yabanci Dil Duyması Cok Onemli



Yaşamlarının ilk 9 ayında yabancı dildeki konuşmaları duyan çocukların, okulda veya yetişkin yaşamda yabancı dilleri öğrenme konusunda daha avantajlı oldukları tespit edildi.

Daily Telegraph gazetesinin Bristol Üniversitesindeki psikologların çalışmalarına dayanarak verdiği habere göre, gelişen beyin, bebeklikte bir "programlama" dönemi geçirerek ana dili olacak olan dildeki anahtar sesleri tanıyacağı ömür boyu süren bir yetenek geliştiriyor.

Bu sürecin, ana dilde kullanılmayan sesleri filtreleyerek beynin konuşmayı anlamasına yardımcı olduğu ancak yabancı dillerden daha önce duymadığı sesleri tanımasını da zorlaştırdığı bildiriliyor.

Gazete, ilk bir kaç aylık bebeklikleri döneminde bir çok dili duyan çocukların duydukları bütün dillerden sesleri tanıma konusunda bir yeteneğe sahip olduklarını belirtti.

Örnek olarak, İngilizler sadece bir tek "k" sesi tanırlarken, Irlandalılar, Ruslar ve Türklerin ince ve kalın "k" sesisini ayırdedebildikleri ve bu seslerin bu dillerde farklı anlamlar oluşturduğu kaydediliyor.

Hiç yorum yok: