Eve Kapatılan Cocuklar Sorunlu Oluyor



Çocuk ergen psikiyatri uzmanı Dr. Serdar Alparslan “Günümüzde büyük ailelerin yerini çekirdek aileler aldığını ve büyük şehirlerde komşuluk ilişkileri azalması sonucunda çocukların evlerde bakıcılarla kaldığını” belirterek artık “Gitgide çocukların evde bir hapis hayatı yaşamaya başladığına” dikkat çekti.


Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden Dr. Alparslan şu görüşlere yer verdi:

Kendi yaşıtlarıyla oyun oynayarak geçirmesi gereken çağları evde büyüklerle geçirmekte ve tam bir eğitim alamamaktadır. Çünkü kendi arkadaşlarıyla oynarken yaptığı mücadele ve birbirlerinden öğrendikleri değerleri almamış oluyor.

Asosyal çocuklar

Arkadaşlarından uzak kalan oyun yoluyla onlarla mücadele ederek hayatı öğrenemeyen bu çocukların “Asosyal çocuklar olarak yetişmesine neden olduğunu” vurgulayan Dr. Serdar Alparslan “Bu çocuklar daha sonra okulda ve toplumda uyum problemleri yaşamakta ve dışlanmaktadır.” dedi.

Çocukların uyum problemleri yaşamaması için “kreşe gönderilmesi çok önemlidir” diyen Alparslan “Ailenin tamamlayamadığı eksikleri kreşte kendi yaşıtları tamamlayacaktır.” görüşünde. Kreşe giden çocuklarda toplumsal öğrenme başlayacak ve topluma uyum daha kolay sağlanacaktır.

Ailelerin çocuğa olan yanlış tutumlarının düzeltilmesi için eğitilmesi çok önemlidir. Evde her türlü imkanı ve bakıcıyı sağladığını düşünen aile bazen yanılabilir. Aile büyüklerinin de müdahalesiyle her istediğini elde eden rekabet duygusu yaşamayan çocuk sınırlarını bilememekte ve aynı ilgiyi toplumdan beklenmektedir. Dr. Alparslan “Evde gördüğü ilgiyi ve mücadelesiz elde ettiği şeyleri dışarıda bulamayan çocuğun bu nedenle depresyona girdiğini ve hayatının olumsuz etkilendiğini” söylüyor ve “Aileleri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum” diyor.

Hiç yorum yok: