Takıntılı kişiler aynada kendini sürekli kilolu olarak görüyor



Uzmanlar, aşırı kilosundan sıkıntı duyanların belli bir süre sonra bunu takıntı haline getirdiklerini belirtiyor.

Kilo takıntısına düşen kişilerin her defasında aynaya baktıkça zayıflamış olsa bile kendilerini kilolu hissettikleri, bu durumun aşırı zayıflama ile birlikte insanlarda farklı hastalıkların oluşmasına zemin oluşturduğu bildirildi. Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsamettin Keçeli, kışlıkların çıkartılmasıyla insanların kış aylarında aldıkları kiloların farkına vardığını anlatıyor. Dr. Keçeli, kış aylarında hareketsizlik nedeniyle kilo aldığını düşünenlerin de kilo verebilmek için diyetler uygulamaya ve spor yapmaya başladığını söylüyor. Bu süreçte insanlarda kilo takıntısı oluştuğunu da hatırlatan Keçeli, bunun kötü sonuçlar doğurduğu uyarısında bulundu. Keçeli'nin verdiği bilgiye göre kilo takıntısı olanlar, aynaya baktıkça kilo aldığını düşünüp yemeden içmeden kesiliyor. Vücut metabolizmasının bozulması ile birlikte aşırı zayıflığa bağlı hastalıklar baş gösterebiliyor. Dr. Keçeli, "Kişi, hızla zayıflamanın önüne geçemiyor. Böyle olunca da belki 5, belki 10-30 kilo vermesi gereken kişi iki katı veya daha fazla zayıflıyor. Bu zayıflamanın önüne geçemiyor. Son zamanlarda bu tür hastaların sayısı arttı. Bu nedenle, diyet mutlaka uzman kontrolünde yapılmalı." dedi.

Keçeli, diyet yapmanın özellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda neredeyse bir takıntı haline dönüştüğüne de vurgu yapıyor. Bu durumun, diyet merkezlerinde kuyruklar, diyet kitapları ve diyet ürünleri pazarında tam bir patlama yaşanmasına neden olduğunu dile getiriyor. Bu diyetlerin birçoğundan olumlu sonuç almanın mümkün olmadığına işaret eden Keçeli, gereksiz yere yapılan bu diyetlerin oluşturduğu bedensel ve ruhsal zararların, birkaç kilonun vereceği zarardan çok daha fazla olduğunu söylüyor. Keçeli, diyetle ilgili şu uyarıları yapıyor:

"Sık tekrarlanan diyetlerin oluşturduğu psikolojik stres, ruhsal dengeyi altüst ediyor. Diyet bağımlılarının çoğu kronik depresyon sorunu yaşıyor. Yememenin, en azından keyifli ve mutlu bir şekilde beslenememenin getirdiği baskı ve yanlış diyetlerin sorumlu olduğu başarısızlık, diyete bağlı depresyonun başlıca nedenleri. Diyet tutkunlarının metabolizmaları ve hormonal sistemleri de serseme dönüyor. Beslenme bozuklukları bağışıklık sistemlerini bozuyor, hastalıklar sıklaşıyor. Saç, cilt ve tırnaklarda sorunlar başlıyor. Uzun süreli ve yanlış yapılan diyetler erkenden yaşlandırıyor. Kısacası bu diyet bağımlılarının büyük bir kısmı belki biraz zayıflar ama ruhen ve bedenen oldukça sorunlular."

Hiç yorum yok: